מלח – חסרונות ויתרונות
לצד ההמלצות לצרוך פחות סוכר, פחמימות ושומנים, ארגוני הבריאות ממליצים להפחית גם בצריכת המלח. ובכל זאת, המלח הוא מרכיב חשוב ביותר לתפקוד התקין של הגוף ואנו כן זקוקים לכמות מספקת שלו.
נשארתם מבולבלים? אל דאגה, מיד נעשה סדר בבלאגן.
תפקידו של המלח בגוף
כפי שאנחנו יודעים, רוב הגוף שלנו מורכב ממים, והם נמצאים בכל מקום בגוף- בתוך התאים וביניהם, ובתוך זרם הדם. בכל רגע הגוף שלנו דואג לווסת את כמויות המים ולאזן אותן כך שבכל אזור בגוף יהיו כמויות המים הדרושות לו. כדי שהגוף יוכל לעשות זאת הוא זקוק לחומרים שונים, ביניהם נתרן וכלור- שהם למעשה החומרים שמרכיבים את המלח שבו אנחנו משתמשים יום- יום.
הגוף יודע לווסת את כמויות המלח, וכאשר יש יותר מדי- הוא מפריש אותו בשתן, וגם דרך הזיעה (אך בכמויות קטנות יותר). הבעיה מתחילה כאשר אנחנו צורכים כמויות גדולות מדי של מלח, שגורמות לנזק לגוף או כאשר סובלים ממחלה כרונית שמקשה על הגוף להיפטר מעודפי המלח. מאחר וקשה לחזות מה תהיה ההשפעה המקיפה, ארגוני הבריאות ממליצים היום להגביל את צריכת המלח לכמות של כפית מלח אחת ביום לאדם מבוגר ובריא.
החסרונות של המלח
כאמור, למלח יש תפקידים חיוניים בתפקוד של הגוף, אך בכמויות גדולות הוא פוגע בבריאות. עודפי מלח מקושרים עם מגוון רחב של מחלות ומצבים, הנפוץ שבהם הוא יתר לחץ דם. מחקרים רבים מראים כי בקרב אנשים שסובלים מיתר לחץ דם, הפחתה בצריכת המלח סייעה לירידה משמעותית בלחץ הדם.
בקרב אנשים החולים במחלת כליות מומלץ גם כן להפחית משמעותית את צריכת המלח, מאחר והגוף מתקשה לסלק את העודפים.
המלח מקושר גם לסיכון למחלות לב, סוכרת, סרטן הקיבה, אוסטאופורוזיס ועוד, למרות שעדיין לא ברור מדוע.
היתרונות של המלח
ובכל זאת, יש למלח גם יתרונות. כפי שפירטנו בתחילת המאמר, המלח חיוני לתפקוד התקין של הגוף וכל אחד מאיתנו זקוק לכמות קצובה של מלח בכל יום. בנוסף, המלח הוא מרכיב משמעותי בטעם של המזון שאנחנו אוכלים. מלוח הוא אחד מחמשת הטעמים שהלשון חשה, אך הוא גם מעצים את טעמם של רכיבים אחרים במזון. למלח יש גם תפקידים בהתפחה, ייצוב ושימור טבעי של מוצרי מזון.
לסיכום – מלח, כן או לא?
בתזונה, מילת המפתח היא איזון. הגוף שלנו זקוק לכמות ספציפית של מלח בכל יום, אך יותר מדי או פחות מדי עשויים לפגוע בו. על פי הערכות ומחקרים אנחנו צורכים יותר מדי מלח, בעיקר במזונות תעשייתיים כמו חטיפים, רטבים מוכנים, שימורים ועוד. לכן מומלץ לצרוך פחות מזון מוכן ולבשל יותר, וכמובן לשלב בתפריט ירקות טריים ומבושלים, דגנים וקטניות. ולא פחות חשוב, לשתות מספיק מים בכל יום כדי לאפשר לגוף לסלק את עודפי המלח.